2011. január 28., péntek

Fontos mondatok

Bizonyára mindannyian őrzünk fontos mondatokat, amik segítettek továbblendülni egy nehézségen, és a mondatot másoktól kaptuk. Gyakran ugyanazt a mondatot már hallottuk más megfogalmazásban, de akkor éppen nem voltunk fogékonyak rá, sőt, mi is gondolhattunk rá, csak nem érkeztünk még el arra a pontra, hogy az igazságát megértsük, vagy az illetőt nem fogadtuk el hitelesnek. Ugyanis a fontos mondatoknál mindig lényeges szempont, hogy ki mondja nekünk.
Mindannyiunknak vannak családtagjai, barátai, de nem biztos, hogy ezek közül kerül ki az az ember, akinek a véleménye meghatározó számunkra. Nekem sokáig az általános iskolai magyartanárnőm volt, akihez néha problémával fordultam, később pedig a földszinten lakó nálam idősebb szomszédsrác. A fontos mondatokat gyakran olyantól kapjuk, (ezért nem családtagtól, és baráttól), aki egy kicsit kívüláll a problémán, és elfogulatlanul tud tekinteni a gondra. A barátok meghallgatnak minket, abszolút mellénk állnak egy ügyben, és legfeljebb közös kesergés lesz a forgatókönyv, de nem biztos, hogy a megoldáshoz ez elvezet. Gyakran előfordul, hogy a barátok korholással próbálnak segíteni, ez megint nem vezet sehova, ha nem bánnak velünk egyenlő partnerként, ha meg akarják mondani, mit tegyünk, esetleg a személyiségünket nevezik meg oknak a problémában, akkor a beszélgetés vége sértődés, bizalomvesztés, elhatárolódás lesz.
Ezért jó ha van olyan ismerősünk, aki az adott problémát már sikeresen megoldotta, mert akkor hiteles, amit mond, vagy idősebb, tapasztaltabb bizalmasunk.
Gondoljunk a fontos mondatokra az életünkben! Idézzük fel a szituációt, és azt, hogy miért segített a mondat, és ki mondta. Valószínűleg ahhoz az emberhez máskor is szívesen fordulunk.
Ha nincs ilyen ember a közelünkben, aki objektíven tudja szemlélni a gondunk, és bizalmunk is van benne, és már volt, hogy segített nekünk,-nem helyettünk!- megoldani egy problémát, nos akkor érdemes life coach-hoz fordulni.
A life coach nem egyenlő a pszichológussal, sőt, egész más a képzése, nem betegségekkel foglalkozik, hanem nehéz élethelyzetekben tud mellettünk lenni, és segíteni minket a megoldásban. Nem fog helyettünk megoldani valamit, nem fog konkrét tanáccsal szolgálni, hogyan is tehetné, minden szituáció más, és mindenkinek más jelenti a megoldást. Tanácsot nagyon könnyű adni, véleményt nagyon könnyű mondani (főleg elhamarkodottan). Ha működik a közös munka, akkor viszont kaphatunk olyan fontos mondatokat a coachtól, ami elindítja bennünk a saját megoldásunk kidolgozását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése